Składniki :

  • 5-6 płatów śledziowych solonych [wcześniej wymoczonych]
  • słoik suszonych pomidorów w oliwie
  • oliwa po suszonych pomidorach
  • olej zwykły
  • sok z połowy cytryny do doprawienia
  • 2 duże cebule
  • szczypta tymianku
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • czubata łyżka koncentratu pomidorowego [mała puszeczka koncentratu jest idealna]
  • słoiczki do przechowywania

Wykonanie :

Płaty po wypłukaniu pokroić w cienkie paseczki.
Pomidory pokroić w kosteczkę, oliwę po pomidorach przecedzić przez sitko.
Cebule pokroić w cieniutkie prążki i usmażyć na oleju po suszonych pomidorach z dodatkiem zwykłego oleju na złoto, dodać koncentrat i chwilę razem smażyć.
Doprawić tymiankiem, cukrem, sokiem cytrynowym, pieprzem, dodać suszone pomidory i smażyć razem kilka chwil.
Gdy pomidorowy sos będzie gotowy i lekko przestygnie – dodać do niego pokrojone śledzie, całość dokładnie wymieszać a następnie układać ciasno w słoiczkach.
Gdy zawartość słoików będzie zupełnie zimna – włożyć do lodówki na 2 dni.
Im dłużej będą się marynować śledzie tym będą smaczniejsze dlatego warto je przygotować co najmniej tydzień przed świętami lub inną okazją.
Do marynaty pomidorowej można dodać ziela angielskie i listek laurowy ale wtedy marynata całkowicie zmieni smak i nie będzie już na słodko tylko bardziej na wytrawnie.