Składniki :
- 5-6 płatów śledziowych solonych [wcześniej wymoczonych]
- słoik suszonych pomidorów w oliwie
- oliwa po suszonych pomidorach
- olej zwykły
- sok z połowy cytryny do doprawienia
- 2 duże cebule
- szczypta tymianku
- szczypta cukru
- pieprz
- czubata łyżka koncentratu pomidorowego [mała puszeczka koncentratu jest idealna]
- słoiczki do przechowywania
Wykonanie :
Płaty po wypłukaniu pokroić w cienkie paseczki.
Pomidory pokroić w kosteczkę, oliwę po pomidorach przecedzić przez sitko.
Cebule pokroić w cieniutkie prążki i usmażyć na oleju po suszonych pomidorach z dodatkiem zwykłego oleju na złoto, dodać koncentrat i chwilę razem smażyć.
Doprawić tymiankiem, cukrem, sokiem cytrynowym, pieprzem, dodać suszone pomidory i smażyć razem kilka chwil.
Gdy pomidorowy sos będzie gotowy i lekko przestygnie – dodać do niego pokrojone śledzie, całość dokładnie wymieszać a następnie układać ciasno w słoiczkach.
Gdy zawartość słoików będzie zupełnie zimna – włożyć do lodówki na 2 dni.
Im dłużej będą się marynować śledzie tym będą smaczniejsze dlatego warto je przygotować co najmniej tydzień przed świętami lub inną okazją.
Do marynaty pomidorowej można dodać ziela angielskie i listek laurowy ale wtedy marynata całkowicie zmieni smak i nie będzie już na słodko tylko bardziej na wytrawnie.