Składniki :
- 6 filetów śledziowych w oleju
- puszka groszku
- cebula czerwona
- śmietana 12 %
- majonez [najlepiej domowy]
- pieprz, szczypta curry i kurkumy
- musztarda ostra
- kapary
- ogórki kiszone [2 sztuki]
- koperek
Wykonanie :
Filety pokroić w grubsze kawałki i rozłożyć na półmisku.
Cebulę posiekać w cieniutkie krążki [najlepiej do tego spisze się mandolina do warzyw], wymieszać dokładnie z solą i odstawić by zmiękła.
Przepłukać pod bieżącą wodą.
Groszek odcedzić, dodać kilka łyżek śmietany, koperek i tyle samo łyżek majonezu, przyprawy, łyżkę musztardy, kapary i pokrojone w kosteczkę ogórki.
Sos wymieszać, sprawdzić smak, ewentualnie doprawić.
Na rozłożonych porcjach śledzi układać cebulę i całość polewać gęstym sosem.