Składniki :

  • 6 filetów śledziowych w oleju
  • puszka groszku
  • cebula czerwona
  • śmietana 12 %
  • majonez [najlepiej domowy]
  • pieprz, szczypta curry i kurkumy
  • musztarda ostra
  • kapary
  • ogórki kiszone [2 sztuki]
  • koperek

Wykonanie :

Filety pokroić w grubsze kawałki i rozłożyć na półmisku.
Cebulę posiekać w cieniutkie krążki [najlepiej do tego spisze się mandolina do warzyw], wymieszać dokładnie z solą i odstawić by zmiękła.
Przepłukać pod bieżącą wodą.
Groszek odcedzić, dodać kilka łyżek śmietany, koperek i tyle samo łyżek majonezu, przyprawy, łyżkę musztardy, kapary i pokrojone w kosteczkę ogórki.
Sos wymieszać, sprawdzić smak, ewentualnie doprawić.
Na rozłożonych porcjach śledzi układać cebulę i całość polewać gęstym sosem.