Składniki :
- kubek namoczonych suszonych grzybów [w gorącej, przegotowanej wodzie]
- 1/4 wody po moczeniu grzybów, przecedzona
- 1 duża czerwona cebula
- 6 filetów śledziowych solonych, wymoczonych
- łyżka masła
- natka pietruszki
- pieprz, sól
- cytryna
- oliwa
- łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie :
Na początku należy zrobić sos : do przecedzonej wody po moczeniu grzybów [powinno jej być nie więcej niż 1/4 kubka] dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/3 cytryny, przyprawy, natkę pietruszki, musztardę i czosnek.
Składniki zmiksować na gładki sos.
Na maśle usmażyć posiekane drobno grzyby razem z posiekaną w kosteczkę cebulą, przyprawić lekko solą i pieprzem, przestudzić i dodać do wcześniej zrobionego sosu.
Sos odstawić do przegryzienia się smaków na 2h do lodówki.
W tym czasie pociąć w cienkie paski filety śledziowe i ułożyć na płaskim talerzu.
Na koniec polać ryby schłodzonym sosem.