Składniki :
- kubek namoczonych grzybów leśnych [prawdziwki]
- śledzie [w oleju lub solone z beczki wcześniej wymoczone]
- 1 duża cebula
- oliwa z oliwek
- łyżka masła
- olej
- pieprz
- 3 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
- natka pietruszki
Wykonanie :
Na początku należy ugotować ziemniaki w mundurkach i je ostudzić.
Śledzie pokroić w cieniutkie paseczki tak samo jak namoczone grzyby.
Grzyby usmażyć na maśle z drobno posiekaną cebulą.
Całość ostudzić.
W misce wymieszać śledzie z usmażonymi grzybami z cebulą, dodać oliwę i olej [po łyżeczce], posiekana natkę pietruszki, pieprz i odstawić do przegryzienia się smaków do lodówki.
W tym czasie pokroić ostudzone ziemniaki na grube plasterki.
Wyjąć sałatkę śledziową i układać małe porcyjki na plasterkach ziemniaków w małe piramidki.