Składniki :

  • kubek namoczonych grzybów leśnych [prawdziwki]
  • śledzie [w oleju lub solone z beczki wcześniej wymoczone]
  • 1 duża cebula
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
  • olej
  • pieprz
  • 3 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • natka pietruszki

Wykonanie :

Na początku należy ugotować ziemniaki w mundurkach i je ostudzić.
Śledzie pokroić w cieniutkie paseczki tak samo jak namoczone grzyby.
Grzyby usmażyć na maśle z drobno posiekaną cebulą.
Całość ostudzić.
W misce wymieszać śledzie z usmażonymi grzybami z cebulą, dodać oliwę i olej [po łyżeczce], posiekana natkę pietruszki, pieprz i odstawić do przegryzienia się smaków do lodówki.
W tym czasie pokroić ostudzone ziemniaki na grube plasterki.
Wyjąć sałatkę śledziową i układać małe porcyjki na plasterkach ziemniaków w małe piramidki.