Składniki :

  • 1 filet z pstrąga
  • 1 filet z dorsza
  • łodyżka trawy cytrynowej
  • 2 listki limonki
  • papryczka chili
  • pęczek dymki
  • mała puszka ananasa
  • 1 czerwona papryka
  • szczypiorek
  • młody szpinak lub inne liście

Dressing :

  • łyżka oleju z chili
  • łyżka octu ryżowego
  • szczypta chili w płatkach
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Na początku należy wykonać dressing – zmiksować wszystkie składniki na gładki sos. Następnie należy przygotować ryby – ułożyć oba filety na patelni, zalać wodą [300ml], dodać połamaną trawę cytrynową i listki limonki oraz świeże chili a następnie gotować 10 minut na wolnym ogniu a po tym czasie odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu filety odcedzić i podzielić na mniejsze kawałki i wymieszać z drobno posiekaną dymką, ananasem i papryką. Na półmisku wyłożyć szpinak i ułożyć na nim rybę z dodatkami. Całość polać wcześniej przygotowanym dressingiem i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka fantastycznie sprawdzi się w wersji z krewetkami i z dodatkiem tabasco.