Składniki :
- 1 filet z pstrąga
- 1 filet z dorsza
- łodyżka trawy cytrynowej
- 2 listki limonki
- papryczka chili
- pęczek dymki
- mała puszka ananasa
- 1 czerwona papryka
- szczypiorek
- młody szpinak lub inne liście
Dressing :
- łyżka oleju z chili
- łyżka octu ryżowego
- szczypta chili w płatkach
- łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Wykonanie :
Na początku należy wykonać dressing – zmiksować wszystkie składniki na gładki sos. Następnie należy przygotować ryby – ułożyć oba filety na patelni, zalać wodą [300ml], dodać połamaną trawę cytrynową i listki limonki oraz świeże chili a następnie gotować 10 minut na wolnym ogniu a po tym czasie odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu filety odcedzić i podzielić na mniejsze kawałki i wymieszać z drobno posiekaną dymką, ananasem i papryką. Na półmisku wyłożyć szpinak i ułożyć na nim rybę z dodatkami. Całość polać wcześniej przygotowanym dressingiem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka fantastycznie sprawdzi się w wersji z krewetkami i z dodatkiem tabasco.