Składniki :
- 1 mała bułka namoczona w wodzie lub rosole
- 300g mielonego indyka
- 300g mielonej wieprzowiny
- 100g utartego sera grana padano albo parmezanu
- 2 jajka
- pęczek natki pietruszki
- olej kokosowy
- 2 czubate łyżki brązowego cukru
- 150ml octu balsamicznego
- sól, pieprz
Wykonanie :
W misce wymieszać mięsa z odciśniętą bułką, jajkami, przyprawami, posiekaną natką i serem. Formować małe klopsiki i na oleju kokosowym smażyć na rumiano z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. W rondelku rozpuszczamy cukier w occie balsamicznym i zagotowujemy. Gdy cukier całkowicie się rozpuści a sos zacznie mocno się gotować dodajemy klopsiki i podgrzewamy całość razem kilka minut pilnując by nic się nie przypaliło. Pulpeciki wykładamy na półmisek a resztę sosu jeszcze chwilę gotujemy by nieco odparował i zgęstniał. Podajemy z ryżem i na koniec polewamy pozostałą porcją zgęstniałego sosu.