Składniki :

  • 1 mała bułka namoczona w wodzie lub rosole
  • 300g mielonego indyka
  • 300g mielonej wieprzowiny
  • 100g utartego sera grana padano albo parmezanu
  • 2 jajka
  • pęczek natki pietruszki
  • olej kokosowy
  • 2 czubate łyżki brązowego cukru
  • 150ml octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Wykonanie :

W misce wymieszać mięsa z odciśniętą bułką, jajkami, przyprawami, posiekaną natką i serem. Formować małe klopsiki i na oleju kokosowym smażyć na rumiano z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. W rondelku rozpuszczamy cukier w occie balsamicznym i zagotowujemy. Gdy cukier całkowicie się rozpuści a sos zacznie mocno się gotować dodajemy klopsiki i podgrzewamy całość razem kilka minut pilnując by nic się nie przypaliło. Pulpeciki wykładamy na półmisek a resztę sosu jeszcze chwilę gotujemy by nieco odparował i zgęstniał. Podajemy z ryżem i na koniec polewamy pozostałą porcją zgęstniałego sosu.