Składniki :

  • 2 duże filety z dorsza
  • sok z cytryny
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • pół pęczka kolendry
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • sól,pieprz,pieprz cytrynowy,brązowy cukier do smaku (sos powinien być lekko słodko-kwaśny)
  • łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku

Wykonanie :

Filety pokroić na 5cm paski,przyprawić solą i pieprzami i odstawić do lodówki na 2h. Na patelni na maśle podsmażyć przeciśnięty czosnek,dodać posiekane papryki i pomidory z puszek,przyprawy,posiekaną kolendrę,sok cytrynowy i całość dusić pod przykryciem. Sprawdzić smak,doprawić w razie konieczności wedle gustu i dodać wcześniej zamarynowane kawałki dorsza razem z przekrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi. Dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas lekko ruszając patelnią do momentu,aż ryba będzie gotowa. Podawać z ryżem.