Składniki :

  • 2 pory tylko białe części
  • 1 biała cebula
  • puszka białej fasoli
  • sól, pieprz, czarnuszka [ostrożnie z ilością]
  • szczypta tymianku i majeranku
  • 2 łyżki oliwy po suszonych pomidorach
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 utarte na wiórki słodkie jabłko
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty lub utarty

Wykonanie :

Na oliwie i oleju kokosowym podsmażyć przez 10 minut posiekanego pora, cebulę, czosnek a następnie dodać rozgniecioną fasolkę, doprawić do smaku przyprawami, sosami i ziołami, dodać jabłko i całość lekko podsmażać kilka minut często mieszając . Sprawdzić smak, doprawić wedle gustu i ostudzić. Przechowywać w lodówce 7 dni. Podawać jako smarowidełko kanapkowe do ogórków kiszonych