Składniki :
- 2 pory tylko białe części
- 1 biała cebula
- puszka białej fasoli
- sól, pieprz, czarnuszka [ostrożnie z ilością]
- szczypta tymianku i majeranku
- 2 łyżki oliwy po suszonych pomidorach
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 utarte na wiórki słodkie jabłko
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty lub utarty
Wykonanie :
Na oliwie i oleju kokosowym podsmażyć przez 10 minut posiekanego pora, cebulę, czosnek a następnie dodać rozgniecioną fasolkę, doprawić do smaku przyprawami, sosami i ziołami, dodać jabłko i całość lekko podsmażać kilka minut często mieszając . Sprawdzić smak, doprawić wedle gustu i ostudzić. Przechowywać w lodówce 7 dni. Podawać jako smarowidełko kanapkowe do ogórków kiszonych