Składniki :

  • 0,5 kg oczyszczonej, pokrojonej na mniejsze kawałki i wymoczonej przez godzinę w mleku wątróbki drobiowej
  • 3 cebule pokrojone w piórka
  • płaska łyżeczka tymianku, szczypta kminku, sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • dojrzałe awokado
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku

Wykonanie :

Na rozgrzany olej wrzucić odsączoną wątróbkę i smażyć 3 minuty. Następnie dodać cebulę i smażyć całość razem z dodatkiem ziół i przypraw oraz czosnku. Następnie gdy wątróbka będzie już usmażona a cebula całkiem miękka i podsmażona na brązowo całość przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę z dodatkiem awokado[koniecznie dojrzałego]. Następnie sprawdzić smak masy, doprawić w razie potrzeby i po dokładnym wymieszaniu przełożyć do słoiczka lub szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce do 4 dni. Podawać jako przystawka na kromkach chleba, jako farsz do jajek lub inne przystawki z warzywami.