Składniki :

  • 0,5 kg mielonej lub drobno posiekanej wołowiny lub wieprzowiny [w przypadku wołowiny lepsza będzie wersja mielona by mięso zrobiło się szybko – pokrojone będzie się robić znacznie dłużej niż wieprzowina]
  • 2 cebule
  • pół kapusty włoskiej poszatkowanej
  • 1 por
  • 3 łyżki koperku
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 1 utarta marchewka
  • 1 utarta pietruszka
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, jarzynka, 3 ziele angielskie, 3 liście laurowe
  • szklanka rosołu drobiowego do podlewania podczas duszenia

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć cebulę, pora, czosnek, kapustę, marchew i pietruszkę, doprawić do smaku przyprawami, zdjąć z patelni gdy warzywa zmiękną i usmażyć przyprawione mięso. Ponownie dodać warzywa gdy mięso będzie gotowe, dodać pomidory z puszki, ziela angielskie i liście laurowe, koperek i dusić na średnim ogniu 15 minut pod przykryciem. Następnie sprawdzić miękkość potrawy – mięsa i warzyw i jeśli to konieczne dusić dalej podlewając rosołem. Doprawić do smaku na koniec i podawać do pieczywa czosnkowego lub ziemniaków piure.