Składniki :
- 0,5 kg mielonej lub drobno posiekanej wołowiny lub wieprzowiny [w przypadku wołowiny lepsza będzie wersja mielona by mięso zrobiło się szybko – pokrojone będzie się robić znacznie dłużej niż wieprzowina]
- 2 cebule
- pół kapusty włoskiej poszatkowanej
- 1 por
- 3 łyżki koperku
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- 1 utarta marchewka
- 1 utarta pietruszka
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, jarzynka, 3 ziele angielskie, 3 liście laurowe
- szklanka rosołu drobiowego do podlewania podczas duszenia
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć cebulę, pora, czosnek, kapustę, marchew i pietruszkę, doprawić do smaku przyprawami, zdjąć z patelni gdy warzywa zmiękną i usmażyć przyprawione mięso. Ponownie dodać warzywa gdy mięso będzie gotowe, dodać pomidory z puszki, ziela angielskie i liście laurowe, koperek i dusić na średnim ogniu 15 minut pod przykryciem. Następnie sprawdzić miękkość potrawy – mięsa i warzyw i jeśli to konieczne dusić dalej podlewając rosołem. Doprawić do smaku na koniec i podawać do pieczywa czosnkowego lub ziemniaków piure.