Składniki :

Do soczewicy :

  • 3 szklanki soczewicy [dowolnej]
  • 2 czerwone cebule posiekane w cienkie piórka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki oliwy truflowej
  • 1 łyżeczka aceto balsamico
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • 1 mały przeciśnięty ząbek czosnku

Udka :

  • 4 udka z kurczaka [lub więcej wedle planowanych porcji]
  • po 3 cienkie plasterki wędzonego boczku do owijania udek
  • sól, pieprz, ormiańska basturma, mieszanka turecka, indyjskie curry, ostra papryka

Dodatki :

  • pęczek natki pietruszki
  • śmietana do podania
  • opakowanie świeżego szpinaku do podania na półmisku pod soczewicę

Wykonanie :

Na maśle z oliwą usmażyć doprawioną solą, pieprzem, aceto i cukrem cebulkę a następnie dodać do niej wcześniej ugotowaną w osolonej wodzie soczewicę. Smażyć całość razem kilka minut a następnie pod koniec smażenia dodać czosnek i smażyć razem bardzo krótko by się nie przypalił. Udka przyprawić wszystkimi przyprawami a następnie owinąć w plasterki boczku. Wstawić do piekarnika i piec w 180*C aż będą miękkie i rumiane. Na półmisku rozłożyć szpinak, na niego wyłożyć soczewicę, następnie rozłożyć upieczone udka i posypać całość posiekaną natką i przybrać śmietaną.