Składniki :

  • 0,5 kg wieprzowiny pokrojonej w mniejsze kawałki
  • 1 kapusta pekińska
  • pęczek szczypiorku
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie zapałki
  • 6 przeciśniętych ząbków czosnku
  • olej do smażenia
  • 2 świeże chili
  • 2 czerwone papryki
  • kolendra do podania
  • sól
  • sosy : 2 łyżki sosu ostrygowego, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżki sosu śliwkowego, 1 łyżeczka sosu hoisin, 1 łyżeczka pasty gohujang

Wykonanie :

Na oleju podsmażyć posiekane chili z czosnkiem, dodać wszystkie sosy i pasty, chwilę razem smażyć, dodać sól i pokrojone mięso, podsmażyć kilka minut cały czas mieszając, następnie dodać posiekaną kapustę, marchewkę, papryki i smażyć razem aż warzywa lekko zmiękną. Lekko podlać wodą by nie przywierało, zagotować, dodać szczypiorek, kolendrę, i po sprawdzeniu smaku i ewentualnym doprawieniu opcjonalnie lekko zagęścić całość mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą. Podawać z makaronem lub ryżem.