Składniki :

  • – 1 łyżeczka cukru
  • – 2 łyżki sake lub dobrej jakościowo wódki
  • – 1/4 szklanki sosu sojowego
  • – 1 łyżeczka świeżego imbiru, startego
  • – 400 g polędwiczki wieprzowej
  • – kapusta pekińska
  • – 2 łyżki oleju
  • – 3 łyżeczki świeżego soku z imbiru

Wykonanie :

Wymieszać cukier, sake(wódkę), sos sojowy, starty imbir. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Pokroić mięso na 5 cm kawałki, a następnie każdy z nich na cienkie paski. Włożyć do marynaty, odstawić na 10 minut. Uwaga ! dłuższe marynowanie sprawi, że mięso stanie sie twarde ! Mięso osączyć z marynaty, marynatę zachować. Kapustę grubo posiekać. Rozgrzać olej w woku, smażyć mięso na dużym ogniu, mieszając, przez 3 minuty. Dodać kapustę, marynatę i sok z imbiru. Podgrzewać aż potrawa będzie ciepła. Podawać z ryżem.