Składniki :
- 1 łyżka sosu rybnego
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- 1,5 łyżki cukru brązowego lub palmowego [wedle uznania]
- opakowanie makaronu ryżowego
- oliwa z oliwek
- 1 posiekana cebula
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili drobno posiekana
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 1 duża utarta na grubych oczkach marchewka
- 1 mała utarta cukinia
- pół średniej kapusty pekińskiej posiekanej
- pęczek kolendry
Wykonanie :
Wymieszać sos rybny, sos sojowy, cukier, oliwę tak, by cukier się rozpuścił.
Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na bok.
Podgrzać oliwę i smażyć cebulę, czosnek, chili na złoto uważając by czosnek się nie przypalił.
Dodać marchew, cukinię i kapustę.
Smażyć 3 minuty, dodać mięso i smażyć chwilę, dolać rozmieszany sos i smażyć 5 minut cały czas mieszając.
Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku, dodać pocięty na mniejsze kawałki makaron i posiekaną kolendrę.
Smażyć wszystko razem chwilę i podawać.