Składniki :

  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 1,5 łyżki cukru brązowego lub palmowego [wedle uznania]
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • oliwa z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili drobno posiekana
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 duża utarta na grubych oczkach marchewka
  • 1 mała utarta cukinia
  • pół średniej kapusty pekińskiej posiekanej
  • pęczek kolendry

Wykonanie :

Wymieszać sos rybny, sos sojowy, cukier, oliwę tak, by cukier się rozpuścił.
Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na bok.
Podgrzać oliwę i smażyć cebulę, czosnek, chili na złoto uważając by czosnek się nie przypalił.
Dodać marchew, cukinię i kapustę.
Smażyć 3 minuty, dodać mięso i smażyć chwilę, dolać rozmieszany sos i smażyć 5 minut cały czas mieszając.
Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku, dodać pocięty na mniejsze kawałki makaron i posiekaną kolendrę.
Smażyć wszystko razem chwilę i podawać.