Składniki :

  • 4 filety z dorsza
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • panierka do smażenia panko lub tempura
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili

Sos warzywny :

  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 2 małe marchewki
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • 1 por
  • 2 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • mąka
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Na początku należy przygotować sos smażąc na maśle posiekaną cebulę z czosnkiem i porem. Następnie dodać posiekaną marchewkę, groszek, pokrojone drobno pomidory, posiekaną natkę i przyprawy, dodać rosół i całość dusić 20 minut co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i zagęścić sos mąką. Następnie należy rozdrobnić surową rybę, doprawić przyprawami, dodać sos chili, doprawić sokiem cytrynowym, dodać jajko, przeciśnięty czosnek i dobrze wyrobić masę. Formować małe kulki, panierować w panko lub gęstej tempurze i smażyć na głębokim tłuszczu na rumiano. Tak przygotowane kulki mięsne podawać z ryżem zalane sosem warzywnym.