Składniki :
- 4 filety z dorsza
- 1 jajko
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- panierka do smażenia panko lub tempura
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
Sos warzywny :
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 2 małe marchewki
- 1 cebula
- łyżka masła
- 1 por
- 2 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- mąka
- sól, pieprz
Wykonanie :
Na początku należy przygotować sos smażąc na maśle posiekaną cebulę z czosnkiem i porem. Następnie dodać posiekaną marchewkę, groszek, pokrojone drobno pomidory, posiekaną natkę i przyprawy, dodać rosół i całość dusić 20 minut co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i zagęścić sos mąką. Następnie należy rozdrobnić surową rybę, doprawić przyprawami, dodać sos chili, doprawić sokiem cytrynowym, dodać jajko, przeciśnięty czosnek i dobrze wyrobić masę. Formować małe kulki, panierować w panko lub gęstej tempurze i smażyć na głębokim tłuszczu na rumiano. Tak przygotowane kulki mięsne podawać z ryżem zalane sosem warzywnym.