Składniki :

  • 1 kubek ugotowanego ryżu [bez soli] basmati Banno [wersja indyjska niebieska]
  • usmażone warzywa posiekane w kostkę [na maśle z jarzynką i ostrą papryką w płatkach, 1 łyżeczką curry tikka masala] : 1 marchew, 1 pietruszka, 1 mały seler, seler naciowy – 2 gałązki, 1 por, 10 ząbków czosnku
  • 3 udka z kurczaka zamarynowane dzień wcześniej w : soli, pieprzu, chili [ilość wedle uznania], sosie sojowym – 1 łyżka, w sosie słodko-kwaśnym – 3 łyżki, w sosie z limonką – 1 łyżeczka
  • 1 duża cebula posiekana w piórka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • woda lub rosół drobiowy do podlewania w trakcie smażenia i duszenia mięsa

Wykonanie :

Warzywa po usmażeniu połączyć z ugotowanym bez soli ryżem i podsmażyć całość razem. Mięso razem z marynatą wysmażyć mocno na rumiano z obu stron na maśle z olejem a następnie dodać cebulę. Gdy cebula się podsmaży podlać kurczaki wodą lub rosołem by całość nie zaczęła się przypalać. Dusić na średnim ogniu 30 minut [lub dłużej – w zależności od wielkości mięsa] pod przykryciem pilnując by cały czas na patelni był płyn oraz co jakiś czas przewracając mięso. Sprawdzić czy mięso jest już gotowe i podawać ze smażonym ryżem z warzywami polewając mięso wcześniej zblendowanym na gładko sosem z cebulą z patelni.