Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cały seler naciowy
- czubata łyżka masła
- sól, pieprz, słodka i wędzona papryka, curry, liście laurowe, ziela angielskie
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki mascarpone
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- natka pietruszki
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć posiekaną cebulę z selerem, dodać czosnek i po chwili pokrojone mięso z kurczaka. Dodać przyprawy i smażyć razem aż kurczak zacznie lekko się rumienić. Następnie dodać wino i bulion oraz ziela i liście. Dusić całość 10 minut. Po tym czasie należy dodać mascarpone i posiekaną natkę. Po chwili sprawdzić smak, doprawić sos do smaku i jeśli to konieczne lekko zagęścić mąką. Podawać do piure ziemniaczanego lub ryżu.