Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cały seler naciowy
  • czubata łyżka masła
  • sól, pieprz, słodka i wędzona papryka, curry, liście laurowe, ziela angielskie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki mascarpone
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • natka pietruszki

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć posiekaną cebulę z selerem, dodać czosnek i po chwili pokrojone mięso z kurczaka. Dodać przyprawy i smażyć razem aż kurczak zacznie lekko się rumienić. Następnie dodać wino i bulion oraz ziela i liście. Dusić całość 10 minut. Po tym czasie należy dodać mascarpone i posiekaną natkę. Po chwili sprawdzić smak, doprawić sos do smaku i jeśli to konieczne lekko zagęścić mąką. Podawać do piure ziemniaczanego lub ryżu.