Składniki :
- ryż ugotowany al’dente
- 2 kostki rosołowe
- kawałek wędzonego boczku [sporo bo to baza smakowa]
- 2 małe czerwone cebule
- 0,3 kg pieczarek
- szklanka białego wytrawnego wina
- masło
- olej
- sól,pieprz,czerwona słodka papryka
- żółty ser
Wykonanie :
Ryż ugotować al’dente w kostkach rosołowych [nie dodawać już soli]. Boczek pokroić drobno i usmażyć. Dodać posiekaną w piórka cebulę i posiekane w plasterki pieczarki. Całość smażyć aż pieczarki będą podrumienione i ściemnieją. Dodać ryż i dolać wino. Całość przyprawić do smaku i dusić aż wino całkowicie odparuje a ryż zacznie się smażyć. Całość powinna być gęsta,kleista i ładnie podsmażona. Na koniec posypać gorące danie tartym serem.
Szybki i latwy do zrobienioa ryz smazony z boczkiem. Jesli ktos woli moze dodac mniej warzyw, tak czy inaczej przepis jest swietny.