Składniki :

  • ryż ugotowany al’dente 
  • 2 kostki rosołowe
  • kawałek wędzonego boczku [sporo bo to baza smakowa]
  • 2 małe czerwone cebule
  • 0,3 kg pieczarek
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • masło
  • olej
  • sól,pieprz,czerwona słodka papryka
  • żółty ser

Wykonanie :
Ryż ugotować al’dente w kostkach rosołowych [nie dodawać już soli]. Boczek pokroić drobno i usmażyć. Dodać posiekaną w piórka cebulę i posiekane w plasterki pieczarki. Całość smażyć aż pieczarki będą podrumienione i ściemnieją. Dodać ryż i dolać wino. Całość przyprawić do smaku i dusić aż wino całkowicie odparuje a ryż zacznie się smażyć. Całość powinna być gęsta,kleista i ładnie podsmażona. Na koniec posypać gorące danie tartym serem.