Składniki :
- szklanka surowego ryżu
- groszek zielony z puszki
- papryka czerwona
- natka pietruszki
- kurkuma, curry, sól, pieprz, czerwona słodka i ostra papryka
- bulion drobiowo-warzywny [najlepiej domowy z małą ilością soli !]
- czerwona cebula
- pierś z kurczaka
- pieczarki [nie za dużo]
- masło
- olej
Wykonanie :
Ryż przesmażyć na maśle na dużym ogniu z dodatkiem oleju przez kilka minut.
Dodać wszystkie przyprawy i smażyć dalej.
Dodać warzywa [posiekane dość drobno], pieczarki w plasterkach i posiekaną natkę i smażyć dalej podlewając nieco bulionem.
Gdy ryż zacznie nabierać objętości należy bardziej podlewać bulionem.
Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem i curry i usmażyć oddzielnie na maśle.
Dodać do ryżu z warzywami.
Smażyć całość aż zacznie brakować płynu i ponownie podlać bulionem.
Powtarzać czynność jak przy risotto – aż ryż będzie zupełnie miękki.
Na koniec dodać groszek, wymieszać całość, sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić i od razu podawać.