Składniki :

  • – 700 ml wody
  • – 1 łyżeczka soli
  • – 300 g ryżu długoziarnistego
  • – 2 jajka
  • – sól, pieprz
  • – 4 łyżeczki zimnej wody
  • – 3 łyżki oleju
  • – 4 dymki pokrojone w krążki
  • – 1 papryka dowolnego koloru pokrojona w paski
  • – 4 plastry boczku pokrojone w kosteczkę
  • – 200 g kiełków fasoli
  • – 130 g zielonego groszku
  • – 2 łyżki sosu sojowego – wedle uznania

Wykonanie :

W woku zagotować osoloną wodę. Ryż przepłukać pod wodą aż będzie zupełnie czysty. Następnie ryż włożyć do woka z gotującą się wodą i przykryć. Gotować bez podnoszenia pokrywki przez 12 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, ryż rozmieszać, przełożyć na talerz i pozwolić by ostygnął. Każde jajko z osobna przyprawić solą i pieprzem, 2 łyżeczkami zimnej wody i piec na 1 łyżce oleju w woku tak obracając wokiem, by formował się omlet. Gdy będzie gotowy, delikatnie go zdjąć i upiec kolejny z drugiego jajka. Omlety zrolować i pokroić w paski. W woku rozgrzać resztę oleju bardzo mocno i smażyć przez 2 minuty dymkę i paprykę. Dodać boczek, smażyć 2 minuty, dodać kiełki i groszek. Ryż wymieszać z warzywami i smażyć 1  minutę. Dodać omletowe paski, smażyć 2 minuty. Podawać gorące.