Składniki :
- – 700 ml wody
- – 1 łyżeczka soli
- – 300 g ryżu długoziarnistego
- – 2 jajka
- – sól, pieprz
- – 4 łyżeczki zimnej wody
- – 3 łyżki oleju
- – 4 dymki pokrojone w krążki
- – 1 papryka dowolnego koloru pokrojona w paski
- – 4 plastry boczku pokrojone w kosteczkę
- – 200 g kiełków fasoli
- – 130 g zielonego groszku
- – 2 łyżki sosu sojowego – wedle uznania
Wykonanie :
W woku zagotować osoloną wodę. Ryż przepłukać pod wodą aż będzie zupełnie czysty. Następnie ryż włożyć do woka z gotującą się wodą i przykryć. Gotować bez podnoszenia pokrywki przez 12 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, ryż rozmieszać, przełożyć na talerz i pozwolić by ostygnął. Każde jajko z osobna przyprawić solą i pieprzem, 2 łyżeczkami zimnej wody i piec na 1 łyżce oleju w woku tak obracając wokiem, by formował się omlet. Gdy będzie gotowy, delikatnie go zdjąć i upiec kolejny z drugiego jajka. Omlety zrolować i pokroić w paski. W woku rozgrzać resztę oleju bardzo mocno i smażyć przez 2 minuty dymkę i paprykę. Dodać boczek, smażyć 2 minuty, dodać kiełki i groszek. Ryż wymieszać z warzywami i smażyć 1 minutę. Dodać omletowe paski, smażyć 2 minuty. Podawać gorące.