Składniki :

  • 1 kurczak ugotowany klasycznie z włoszczyzną i przyprawami jak do klasycznego rosołu a następnie mięso obrane z kości a wywar przecedzony przez sito
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki octu jabłkowego do doprawienia zupy
  • 1 czerwona papryka posiekana w kostkę
  • 6 posiekanych drobno ząbków czosnku
  • pęczek natki pietruszki do podania
  • marynowana papryczka jalapeno drobno posiekana [ilość w zależności od planowanego poziomu ostrości zupy]

Wykonanie :

Ugotowany i przecedzony wywar zaprawić ostrożnie śmietaną tak, by się nie zwarzyła, doprawić natką pietruszki, octem, jalapeno, papryką, solą, pieprzem, czosnkiem i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Z mięsa zrobić pulpeciki do podania do zupy lub zmiksować na gładki krem i dodać do rosołu by powstał krem z kury. Zupa finalnie powinna być ostra i kwaśna.