Składniki :
- 1 kurczak ugotowany klasycznie z włoszczyzną i przyprawami jak do klasycznego rosołu a następnie mięso obrane z kości a wywar przecedzony przez sito
- 2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki octu jabłkowego do doprawienia zupy
- 1 czerwona papryka posiekana w kostkę
- 6 posiekanych drobno ząbków czosnku
- pęczek natki pietruszki do podania
- marynowana papryczka jalapeno drobno posiekana [ilość w zależności od planowanego poziomu ostrości zupy]
Wykonanie :
Ugotowany i przecedzony wywar zaprawić ostrożnie śmietaną tak, by się nie zwarzyła, doprawić natką pietruszki, octem, jalapeno, papryką, solą, pieprzem, czosnkiem i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Z mięsa zrobić pulpeciki do podania do zupy lub zmiksować na gładki krem i dodać do rosołu by powstał krem z kury. Zupa finalnie powinna być ostra i kwaśna.