Składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub mieszanego
  • pieczarki [ilość dowolna ale nie mniej niż 0,5 kg]
  • mały kawałek boczku [najlepiej chudego]
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki koperku
  • 2 jajka
  • czubata łyżka masła
  • olej
  • namoczona czerstwa bułka
  • sól, pieprz, czubryca czerwona, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 2 kostki rosołowe warzywne
  • śmietana 12%
  • ziemniaki

Wykonanie :
Z mięsa mielonego, soli, pieprzu, czubrycy, jajek i odciśniętej bułki uformować małe klopsiki i gotować na osolonym wrzątku z dodatkiem kostek rosołowych.
Boczek i cebulę drobno posiekać i usmażyć na maśle z olejem razem z pieczarkami pokrojonymi w plasterki.
Przyprawić, dodać liście laurowe i ziela angielskie i zalać szklanką wody.
Dusić pod przykryciem 20-30 minut podlewając wodą gdy odparuje zbyt mocno.
Dodać koperek, pogotować 5  minut, wyłączyć gaz i zaprawić śmietaną [ilość dowolna].
Na koniec dodać klopsiki i całość zamieszać.

Podawać z ziemniakami.
IMG_20140507_144709IMG_20140507_144655