Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub mieszanego
- pieczarki [ilość dowolna ale nie mniej niż 0,5 kg]
- mały kawałek boczku [najlepiej chudego]
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki koperku
- 2 jajka
- czubata łyżka masła
- olej
- namoczona czerstwa bułka
- sól, pieprz, czubryca czerwona, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 2 kostki rosołowe warzywne
- śmietana 12%
- ziemniaki
Wykonanie :
Z mięsa mielonego, soli, pieprzu, czubrycy, jajek i odciśniętej bułki uformować małe klopsiki i gotować na osolonym wrzątku z dodatkiem kostek rosołowych.
Boczek i cebulę drobno posiekać i usmażyć na maśle z olejem razem z pieczarkami pokrojonymi w plasterki.
Przyprawić, dodać liście laurowe i ziela angielskie i zalać szklanką wody.
Dusić pod przykryciem 20-30 minut podlewając wodą gdy odparuje zbyt mocno.
Dodać koperek, pogotować 5 minut, wyłączyć gaz i zaprawić śmietaną [ilość dowolna].
Na koniec dodać klopsiki i całość zamieszać.
Podawać z ziemniakami.