Składniki :
- 4 jajka
- 1 pomidor [mogą też być krojone pomidory z puszki, zimą lepsze do tego dania]
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- mały kawałek sera pleśniowego
- chuda szynka lub plasterki boczku
- sól, pieprz, curry, papryka, tajskie zioła
- masło
Wykonanie :
Na początku na maśle usmażyć z obu stron plastry szynki i zdjąć z patelni.
Pomidora pokroić razem z cebulą, przecisnąć czosnek, wymieszać ze wszystkimi przyprawami i smażyć na maśle na patelni po smażeniu szynki.
Gdy warzywa zmiękną i nabiorą smaku wbić jajka, przyprawić solą i pieprzem a w koło nich wrzucić małe kawałeczki sera pleśniowego.
Na całość ułożyć ponownie plasterki usmażonej szynki i przykryć pokrywką.
Dusić na małym ogniu aż białka się zetną ale żółtka nadal pozostaną płynne.
Podawać samodzielnie lub do grzanek.
Do tej potrawy dobrze też sprawdzi się piure ziemniaczane.