Składniki :

  • 4 jajka
  • 1 pomidor [mogą też być krojone pomidory z puszki, zimą lepsze do tego dania]
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • mały kawałek sera pleśniowego
  • chuda szynka lub plasterki boczku
  • sól, pieprz, curry, papryka, tajskie zioła
  • masło

Wykonanie :

Na początku na maśle usmażyć z obu stron plastry szynki i zdjąć z patelni.
Pomidora pokroić razem z cebulą, przecisnąć czosnek, wymieszać ze wszystkimi przyprawami i smażyć na maśle na patelni po smażeniu szynki.
Gdy warzywa zmiękną i nabiorą smaku wbić jajka, przyprawić solą i pieprzem a w koło nich wrzucić małe kawałeczki sera pleśniowego.
Na całość ułożyć ponownie plasterki usmażonej szynki i przykryć pokrywką.
Dusić na małym ogniu aż białka się zetną ale żółtka nadal pozostaną płynne.
Podawać samodzielnie lub do grzanek.
Do tej potrawy dobrze też sprawdzi się piure ziemniaczane.