Składniki :
- 4 plasterki chudej szynki
- 2 jajka
- kilka plasterków żółtego sera
- bułka lub dwie kromki chleba [dowolnie]
- łyżeczka masła i oleju
- sól, pieprz
Wykonanie :
Usmażyć sadzone szybko z obu stron [tak, by żółtko pozostało jak najbardziej miękkie się tylko da], położyć na jajkach pieczywo [pół na jednym jajku i pół na drugim] a następnie odwrócić całość [by jajko było u góry a smażyło się pieczywo].
Po 2 minutach [gdy pieczywo zrobi się lekko chrupkie] ułożyć na jajkach ser, na nim wędlinę i odwrócić całość by tym razem pieczywo było u góry a smażyła się wędlina.
Smażyć 1-2 minuty a następnie ponownie odwrócić i od razu złożyć kanapkę w całość.
Dodatki wewnątrz są dowolne, można dodać cebulę, pomidora itp.