Składniki :
- wywar na kościach wieprzowych np schab z kością razem z klasyczną włoszczyzną rosołową i opaloną cebulą i przyprawami
- kawałek boczku wędzonego parzonego
- 0,3 kg grubo mielonej wołowiny
- 4 kiszone lub małosolne ogórki
- po pół szklanki czarnych i zielonych oliwek
- kilka kaparów
- sok z całej cytryny (ewentualnie w razie potrzeby do doprawienia więcej)
- 2 puszki pomidorów rozdrobnionych (z ziołami i chili lub czosnkiem)
- koncentrat pomidorowy lub sok pomidorowy (0,5l)
- po pół szklanki natki pietruszki i koperku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z chili
- 1 duża cebula
- łyżka masła
- 2 łyżki śmietany plus dodatkowo śmietana do podania
- 2 łyżki mąki do lekkiego zagęszczenia zupy
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie :
Do wcześniej ugotowanego wywaru na mięsie z kością dodać zmieloną i przyprawioną solą i pieprzem surową wołowinę, zagotować a następnie dodać pokrojone oliwki i ogórki, kapary, zieleninę, sok pomidorowy lub koncentrat, sok cytrynowy, puszki pomidorów i gotować na małym ogniu. Boczek i cebulę i czosnek drobno posiekać i na oliwie z masłem usmażyć na rumiano a następnie dodać do gotującej się zupy. Śmietanę zahartować a następnie wymieszać z mąką i lekko zaciągnąć zupę. Zagotować kilka minut. Sprawdzić smak a następnie przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut by smaki się połączyły. Podawać z kleksem śmietany.