Składniki :

  • wywar na kościach wieprzowych np schab z kością razem z klasyczną włoszczyzną rosołową i opaloną cebulą i przyprawami
  • kawałek boczku wędzonego parzonego
  • 0,3 kg grubo mielonej wołowiny
  • 4 kiszone lub małosolne ogórki
  • po pół szklanki czarnych i zielonych oliwek
  • kilka kaparów
  • sok z całej cytryny (ewentualnie w razie potrzeby do doprawienia więcej)
  • 2 puszki pomidorów rozdrobnionych (z ziołami i chili lub czosnkiem)
  • koncentrat pomidorowy lub sok pomidorowy (0,5l)
  • po pół szklanki natki pietruszki i koperku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z chili
  • 1 duża cebula
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany plus dodatkowo śmietana do podania
  • 2 łyżki mąki do lekkiego zagęszczenia zupy
  • 3 ząbki czosnku

Wykonanie :

Do wcześniej ugotowanego wywaru na mięsie z kością dodać zmieloną i przyprawioną solą i pieprzem surową wołowinę, zagotować a następnie dodać pokrojone oliwki i ogórki, kapary, zieleninę, sok pomidorowy lub koncentrat, sok cytrynowy, puszki pomidorów i gotować na małym ogniu. Boczek i cebulę i czosnek drobno posiekać i na oliwie z masłem usmażyć na rumiano a następnie dodać do gotującej się zupy. Śmietanę zahartować a następnie wymieszać z mąką i lekko zaciągnąć zupę. Zagotować kilka minut. Sprawdzić smak a następnie przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut by smaki się połączyły. Podawać z kleksem śmietany.