Składniki :
- – 2 łodygi selera naciowego
- – 3 cebule
- – 1/2 pęczka natki pietruszki
- – po 2 gałązki tymianku i szałwii (ewentualnie suszone)
- – 1 gałązka rozmarynu (ew. suszony)
- – 1 goździk
- – 2 liście laurowe
- – 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
- – 250 – 300 g mielonej wołowiny
- – 6 pomidorów
- – 3 ząbki czosnku
- – 2 łyżki oliwy
- – 1,5 szklanki rosołu wołowego np. z kostki rosołowej
- – 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- – sól, pieprz
- – mała szczypta cukru
- – sok z cytryny
Wykonanie :
Łodygi selera i cebule obrać, pokroić . Zioła umyć, osuszyć i razem z goździkiem, liściem laurowym, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego zawinąć w gazę, związać nitką, tworząc bukiet aromatyczny . (Dzięki takiemu bukiecikowi będzie można za jednym razem łatwo wyciągnąć wszystkie przyprawy z sosu . Tak samo można postępować z włoszczyzną, ale bez zawijania w gazę) . Pomidory sparzyć, obrac ze skóry i pokroić w kawałki . Czosnek posiekać . W rondelku mocno rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i mieszając, chwilę smażyć na silnym ogniu . Gdy mięso będzie rumiane, dodać cebulę, seler, czosnek i mieszając, smażyć 4 minuty, po czym zmniejszyć ogień, dodać pomidory i dusić około 10 minut . Włożyć bugiet aromatyczny, wlać gorący bulion, posypać solą i pieprzem, przykryć i dusić około godziny na bardzo małym ogniu, dolewając w razie potrzeby trochę wody . Gotowy sos zmiksować (po wyjęciu bugietu aromatycznego), wlać wino, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptącukru i sokiem z cytryny .