Składniki :

  • – 2 łodygi selera naciowego
  • – 3 cebule
  • – 1/2 pęczka natki pietruszki
  • – po 2 gałązki tymianku i szałwii (ewentualnie suszone)
  • – 1 gałązka rozmarynu (ew. suszony)
  • – 1 goździk
  • – 2 liście laurowe
  • – 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • – 250 – 300 g mielonej wołowiny
  • – 6 pomidorów
  • – 3 ząbki czosnku
  • – 2 łyżki oliwy
  • – 1,5 szklanki rosołu wołowego np. z kostki rosołowej
  • – 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • – sól, pieprz
  • – mała szczypta cukru
  • – sok z cytryny

Wykonanie :

Łodygi selera i cebule obrać, pokroić . Zioła umyć, osuszyć i razem z goździkiem, liściem laurowym, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego zawinąć w gazę, związać nitką, tworząc bukiet aromatyczny . (Dzięki takiemu bukiecikowi będzie można za jednym razem łatwo wyciągnąć wszystkie przyprawy z sosu . Tak samo można postępować z włoszczyzną, ale bez zawijania w gazę) . Pomidory sparzyć, obrac ze skóry i pokroić w kawałki . Czosnek posiekać . W rondelku mocno rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i mieszając, chwilę smażyć na silnym ogniu . Gdy mięso będzie rumiane, dodać cebulę, seler, czosnek i mieszając, smażyć 4 minuty, po czym zmniejszyć ogień, dodać pomidory i dusić około 10 minut . Włożyć bugiet aromatyczny, wlać gorący bulion, posypać solą i pieprzem, przykryć i dusić około godziny na bardzo małym ogniu, dolewając w razie potrzeby trochę wody . Gotowy sos zmiksować (po wyjęciu bugietu aromatycznego), wlać wino, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptącukru i sokiem z cytryny .