Składniki :

  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek średniego selera
  • 2 szalotki
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • gałązka tymianku
  • liść laurowy, sól, pieprz
  • szklanka mocnego bulionu wołowego
  • 2 łyżki madery
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie :

Wlać wino do rondelka, dodać posiekane bardzo drobno warzywa, posiekane szalotki, tymianek i przyprawy. Gotować aż odparuje 2/3 płynu. Dodać bulion i maderę, gotować aż ponownie odparuje 2/3 płynu. Następnie wyjąć liść laurowy i resztę przetrzeć przez sito i zagotować. Dodać stopniowo masło w małych kawałkach i jednocześnie ubijać trzepaczką sos. Dodać natkę, doprawić do smaku i od razu podawać do mięs z grilla, piekarnika lub smażonych.