Składniki :
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- kawałek średniego selera
- 2 szalotki
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- gałązka tymianku
- liść laurowy, sól, pieprz
- szklanka mocnego bulionu wołowego
- 2 łyżki madery
- łyżka masła
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie :
Wlać wino do rondelka, dodać posiekane bardzo drobno warzywa, posiekane szalotki, tymianek i przyprawy. Gotować aż odparuje 2/3 płynu. Dodać bulion i maderę, gotować aż ponownie odparuje 2/3 płynu. Następnie wyjąć liść laurowy i resztę przetrzeć przez sito i zagotować. Dodać stopniowo masło w małych kawałkach i jednocześnie ubijać trzepaczką sos. Dodać natkę, doprawić do smaku i od razu podawać do mięs z grilla, piekarnika lub smażonych.