Składniki :

  • 2 tacki łososia wędzonego [lub pstrąga łososiowego]
  • 1 brokuł ugotowany w rosole [może być z kostki ale najlepszy będzie rosół drobiowy]
  • 1 szklanka rosołu po gotowaniu brokułów
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • łyżka masła
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 1 cebula drobno posiekana
  • sok z cytryny do doprawienia [opcjonalnie]

Wykonanie :

Na maśle podsmażyć na złoto cebulę, dodać czosnek, mascarpone, koperek, natkę, rosół po gotowaniu brokułów, zagotować całość, lekko zagęścić mąką, doprawić do smaku, dodać podzielonego na kawałki łososia, podzielonego na mniejsze kawałki brokuła i dusić całość na małym ogniu pod przykryciem kilka minut. Sprawdzić smak, doprawić, ewentualnie można dodać sok z cytryny. Podawać z makaronem. Dla urozmaicenia smaku można dodać krewetki.