Składniki :

  • 3 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 4 duże cebule pokrojone w piórka
  • 6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
  • sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka, szczypta majeranku
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • natka pietruszki do podania
  • kilka papryczek jalapeno pokrojonych w plasterki

Wykonanie :

Cebulę zeszklić na złoto-brązowo na maśle, dodać posiekany czosnek i chwilę razem smażyć uważając by czosnek się nie przypalił. Dodać rosół i gotować całość 15 minut. Zblendować sos na gładko, dodać przyprawy, śmietanę, mascarpone, papryczki, zagotować całość, sprawdzić smak, doprawić i lekko zagęścić. Mięso pokroić w grube plasterki, przyprawić solą i pieprzem, bardzo szybko obsmażyć z obu stron i dodać do sosu. Dusić pod przykryciem pilnując by polędwiczki się nie zrobiły suche i przeciągnięte. Podawać posypane natką do piure ziemniaczanego.