Składniki :

  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 250 g galaretki pożeczkowej
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka cukru
  • 125 ml portweinu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 20 g imbiru
  • sól,pieprz

Wykonanie :
Pomarańcze i cytrynę obrać tak,by nic nie zostało z białej warstwy na obranej skórce.
Pokroić skórkę w bardzo drobne i cieniutkie paseczki i włożyć do garnka z wodą i gotować 5 minut.
Skórki odcedzić i zahartować zimną wodą.
Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy.
Do garnka włożyć cukier,portwein,imbir[utarty na tarce na drobniutkich oczkach]musztardę i galaretkę porzeczkową z sokiem z cytrusów i zagotować.
Mieszać tak długo aż galaretka się rozpuści a następnie gotować na wolniutkim ogniu.
Mąkę wymieszać z małą ilością wody i zagęścić sos.
Dodać skórki z cytrusów i doprawić do smaku solą i pieprzem.