Składniki :
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 250 g galaretki pożeczkowej
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka cukru
- 125 ml portweinu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 20 g imbiru
- sól,pieprz
Wykonanie :
Pomarańcze i cytrynę obrać tak,by nic nie zostało z białej warstwy na obranej skórce.
Pokroić skórkę w bardzo drobne i cieniutkie paseczki i włożyć do garnka z wodą i gotować 5 minut.
Skórki odcedzić i zahartować zimną wodą.
Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy.
Do garnka włożyć cukier,portwein,imbir[utarty na tarce na drobniutkich oczkach]musztardę i galaretkę porzeczkową z sokiem z cytrusów i zagotować.
Mieszać tak długo aż galaretka się rozpuści a następnie gotować na wolniutkim ogniu.
Mąkę wymieszać z małą ilością wody i zagęścić sos.
Dodać skórki z cytrusów i doprawić do smaku solą i pieprzem.