Składniki :

  • 10 plasterków wędzonego boczku pokrojonych w paseczki i wysmażonych na chrupko
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • 1 cebula pokrojona w kostkę i wysmażona na złoto-brązowo na maśle
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 2 szklanki pokrojonych w plasterki pieczarek i wysmażonych na maśle z dodatkiem soli
  • 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego
  • natka pietruszki
  • tymianek, oregano, rozmaryn

Wykonanie :

W rondelku zagrzać wino z bulionem, dodać wysmażony boczek razem z tłuszczem ze smażenia, przyprawy, usmażoną cebulę i pieczarki, czosnek, zioła i całość gotować na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić do smaku i zagęścić mąką. Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki.