Składniki :
- 10 plasterków wędzonego boczku pokrojonych w paseczki i wysmażonych na chrupko
- mąka do zagęszczenia sosu
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
- 1 cebula pokrojona w kostkę i wysmażona na złoto-brązowo na maśle
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- 2 szklanki pokrojonych w plasterki pieczarek i wysmażonych na maśle z dodatkiem soli
- 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego
- natka pietruszki
- tymianek, oregano, rozmaryn
Wykonanie :
W rondelku zagrzać wino z bulionem, dodać wysmażony boczek razem z tłuszczem ze smażenia, przyprawy, usmażoną cebulę i pieczarki, czosnek, zioła i całość gotować na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić do smaku i zagęścić mąką. Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki.