Składniki :

  • – 200 g grzybów (pieczarek najlepiej)
  • – 2 cebulki szalotki lub 1 zwykła czerwona
  • – 2 łyżki oleju
  • – 3 łyżki sosu demi glace (sos mięsny – można dodać gotowy)
  • – 100 ml czerwonego wina
  • – 100 ml bulionu
  • – 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • – 1 łyżeczka cukru
  • – sól i pieprz

Wykonanie :

Grzyby (pieczarki) pokroić w plasterki, szalotki (cebule) drobno posiekać . Podgrzać olej i poddusić na nim szalotkę . Dodać grzyby, podsmażyć i zalać bulionem . Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w czerwonym winie, dodać do sosu i zagotować . Dodać sos demi glace, wymieszać, doprawić cukrem i sola i pieprzem .