Składniki :
- makaron tagliatelle
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte
- 1 mały por biała część
- sól, pieprz
- serek mascarpone 3/4 opakowania
- śmietana 18% 1/3 kubka
- puder grzybowy – zmiksowane blenderem suszone grzyby – 2 czubate łyżki
- pół szklanki namoczonych suszonych grzybów
- łyżeczka masła
- natka pietruszki do podania
Wykonanie :
Na oliwie lekko podsmażyć czosnek i pora, dodać masło,namoczone grzyby, podsmażyć kilka chwil, dodać puder grzybowy, kilka łyżek z moczenia grzybów, przyprawić i dusić kilka chwil. Dodać jeszcze trochę wody z moczenia grzybów gdyby całość była zbyt gęsta, zagotować, dodać serek mascarpone i śmietanę, podusić 5 minut, dodać posiekaną natkę pietruszki i wcześniej ugotowany w osolonej wodzie makaron. Całość dokładnie wymieszać i od razu podawać.