Składniki :

  • makaron tagliatelle
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte
  • 1 mały por biała część
  • sól, pieprz
  • serek mascarpone 3/4 opakowania
  • śmietana 18% 1/3 kubka
  • puder grzybowy – zmiksowane blenderem suszone grzyby – 2 czubate łyżki
  • pół szklanki namoczonych suszonych grzybów
  • łyżeczka masła
  • natka pietruszki do podania

Wykonanie :

Na oliwie lekko podsmażyć czosnek i pora, dodać masło,namoczone grzyby, podsmażyć kilka chwil, dodać puder grzybowy, kilka łyżek z moczenia grzybów, przyprawić i dusić kilka chwil. Dodać jeszcze trochę wody z moczenia grzybów gdyby całość była zbyt gęsta, zagotować, dodać serek mascarpone i śmietanę, podusić 5 minut, dodać posiekaną natkę pietruszki i wcześniej ugotowany w osolonej wodzie makaron. Całość dokładnie wymieszać i od razu podawać.