Składniki :

  • – mięso mielone 0,5 kg
  • – 10 łyżek posiekanego koperku
  • – duży kubek śmietany 12 lub 18%
  • – czerstwa duża bułka – namoczona i odciśnięta
  • – opakowanie kaszy kuskus
  • – fasolka szparagowa świeża lub mrożona
  • – sól, pieprz, szczypta curry, czerwona papryka ostra i słodka -> do mięsa,
  • – 3 kostki rosołowe 2 cielęce i 1 mięsna -> do sosu,
  • – 2 kostki rosołowe mięsne i płaska mała łyżeczka soli -> do ugotowania fasolki,

– 1 kostka warzywna -> do zalania kuskusu

Wykonanie :

Do mięsa dodać posiekany koperek -> 5 łyżek, odciśniętą bułkę, sól, pieprz, curry i papryki. Można dodać też zioła. Całość bardzo dokładnie wyrobić. Mięso musi być mocno zbite i bardzo dobrze wyrobione. Mocno klejące i nie rozpadające się. Do garnka nalać wody (ilość wody dowolna -> w zależności ile chcemy uzyskać sosu) na sos, dodać kostki rosołowe (te do sosu) i zagotować (ewentualnie po zagotowaniu posmakować i w razie potrzeby doprawić solą). Dodać reszte koperku, śmietanę rozrobioną z mąką (do zagęszczenia) i znów zagotować. Zmniejszyć ogień na minimalny i przykryć pokrywką. Z mięsa formować małe klopsiki i wrzucać do lekko gotującego sie sosu. Przykryć pokrywką i gotować na malutkim ogniu aż do ugotowania sie klopsików prze conajmniej 15 minut, wyjąć po tym czasie jednego i sprawdzić, czy jest już ugotowany w środku. W razie potrzeby dalej gotować. Kaszę kuskus zalać ugotowaną wodą z rozpuszczoną kostką warzywną i poczekać około 5 minut aż wpije cały płyn (ilość płynu na opakowaniu). Fasolkę (najlepiej mrożoną już przygotowaną i pokrojoną) ugotować w wodzie z kostkami rosołowymi i solą, odlać i odstawić. Tak przygotowany kuskus i fasolkę zalać sosem koperkowo-śmietanowym z klopsikami. Podawać gorące.