Składniki :

  • opakowanie małży
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • 1 cebula drobno posiekana
  • pęczek posiekanej dymki
  • sok z połowy cytryny
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 por tylko biała część
  • 4 łyżki mascarpone
  • łyżka koperku
  • łyżka natki pietruszki

Wykonanie :

W rondelku rozpuścić masło, dodać oliwę, posiekanego drobno pora, dymki i cebulę, podsmażyć na złoto, dodać czosnek, małże, przyprawy, sok cytrynowy, zieleninę, mascarpone, wino, poddusić całość co jakiś czas mieszając aż małże będą gotowe a następnie sprawdzić smak, doprawić i zagęścić mąką. Sos można podawać do dużych grzanek czosnkowych, do makaronów, ryżu lub jako ciepła przystawka przed głównym daniem.