Składniki :
- opakowanie małży
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- 1 cebula drobno posiekana
- pęczek posiekanej dymki
- sok z połowy cytryny
- mąka do zagęszczenia sosu
- sól, pieprz
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 1 por tylko biała część
- 4 łyżki mascarpone
- łyżka koperku
- łyżka natki pietruszki
Wykonanie :
W rondelku rozpuścić masło, dodać oliwę, posiekanego drobno pora, dymki i cebulę, podsmażyć na złoto, dodać czosnek, małże, przyprawy, sok cytrynowy, zieleninę, mascarpone, wino, poddusić całość co jakiś czas mieszając aż małże będą gotowe a następnie sprawdzić smak, doprawić i zagęścić mąką. Sos można podawać do dużych grzanek czosnkowych, do makaronów, ryżu lub jako ciepła przystawka przed głównym daniem.