Składniki :
- 0,5 kg pieczarek
- czubata łyżka masła
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, jarzynka, przyprawa do mięsa mielonego
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- mąka do zagęszczenia sosu
- ryż
Wykonanie :
Na początku należy posiekać grubo pieczarki i smażyć na ostrym ogniu na maśle.
Dodać przyprawy [oprócz tej do mięsa] i zmniejszyć ogień.
Dusić pod przykryciem 20 minut aż pieczarki puszczą maksymalną ilość soku.
Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić i zebrać z wierzchu jak najwięcej tłuszczu [masła ze smażenia].
W miseczce wymieszać mięso z odrobiną soli, pieprzu ziołowego i z przyprawą do wieprzowiny a następnie dodać zebrany tłuszcz i ponownie całość mocno wymieszać [najlepiej zrobić to drewnianą pałką bo masa robi się bardzo delikatna i puszysta].
Z mięsa toczyć sporej wielkości klopsy i wrzucać delikatnie do sosu.
Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu aż klopsy będą ugotowane.
Na koniec zagęścić sos i pogotować na małym ogniu jeszcze 10 minut.
Podawać z ryżem.
KLIK KLIK bulgoczący pieczarkowy sosik ^^