Składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
  • mały kawałek boczku
  • kubek suszonych grzybków
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • masło
  • olej
  • liście laurowe, ziela angielskie, sól, pieprz, ocet balsamiczny

Wykonanie :

Grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia na 30 minut.
Wyjść z wody [wodę z moczenia zostawić] i pokroić w paski.
Boczek pokroić w kosteczkę razem z cebulą.
Czosnek bardzo drobno posiekać.
Na rozgrzany olej wrzucić czosnek, boczek, cebulę i mięso.
Całość smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając.
Gdy mięso będzie usmażone dodać grzyby, puszkę pomidorów, wodę z moczenia grzybów i wszystkie przyprawy.
Całość dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez 30 minut.
Na koniec sprawdzić smak i ewentualnie doprawić.
Sos można zagęścić lub odparować.
Tak przygotowany sos podawać do makaronów.