Składniki :
3 słodkie dojrzałe pomidory- 1 słodkie jabłko
- 1 czerwona cebula
- natka pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka musztardy
- 2 łyżki octu winnego lub czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki brązowego cukru
- sól, pieprz
Wykonanie :
Pomidory obrać ze skóry [zalać wrzątkiem i odstawić na 3 minuty] i pokroić w drobną kostkę.
Jabłko posiekać w kostkę razem z czosnkiem i cebulą.
Natkę posiekać i dodać do reszty składników.
Dodać resztę dodatków i przypraw i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem pół godziny co jakiś czas mieszając.
So powinien być gęsty.
Przekładamy gorący sos do słoików i wekujemy lub studzimy, przekładamy do słoików i przechowujemy nawet do 14 dni w lodówce.
Świetny do mięs z grilla.