Składniki :

  • 3 słodkie dojrzałe pomidory
  • 1 słodkie jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki octu winnego lub czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Pomidory obrać ze skóry [zalać wrzątkiem i odstawić na 3 minuty] i pokroić w drobną kostkę.
Jabłko posiekać w kostkę razem z czosnkiem i cebulą.
Natkę posiekać i dodać do reszty składników.
Dodać resztę dodatków i przypraw i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem pół godziny co jakiś czas mieszając.
So powinien być gęsty.
Przekładamy gorący sos do słoików i wekujemy lub studzimy, przekładamy do słoików i przechowujemy nawet do 14 dni w lodówce.
Świetny do mięs z grilla.