Składniki :

  • 0,5 kg małych pieczarek
  • 20 małych pomidorków czereśniowych
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • mały słoiczek pomidorowego pesto
  • 1 por
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • pół szklanki bulionu-rosołu-może być z kostki
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • sok z cytryny do doprawienia
  • sól, pieprz, 4 łyżeczki miodu
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy po suszonych pomidorach
  • 10 suszonych pomidorów z oliwy
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • makaron do podania dowolnego rodzaju
  • natka pietruszki

Wykonanie :

Na maśle z oliwa po suszonych pomidorach wysmażyć posiekanego pora z cebulą i czosnkiem, dodać posiekane pieczarki, smażyć całość kilka minut cały czas mieszając a następnie dodać pomidorki w całości. Kilka minut smażyć a następnie dodać pokrojone suszone pomidory, podsmażać dalej parę chwil a następnie podlać bulionem i winem i dodać pesto. Zmniejszyć grzanie i przykryć. W tym czasie kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać z miodem. Na oliwie po suszonych pomidorach mocno wysmażyć kurczaka i dodać do sosu. Dusić kilka minut a następnie sprawdzić smak i jeśli to konieczne doprawić do smaku i dodać sok cytrynowy. Sos dusić jeszcze kilka minut na małym ogniu a następnie zagęścić mąką. Na koniec dodać natkę pietruszki i podawać na makaronie.