Składniki :
- 0,5 kg małych pieczarek
- 20 małych pomidorków czereśniowych
- 1 mała pierś z kurczaka
- mały słoiczek pomidorowego pesto
- 1 por
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- pół szklanki bulionu-rosołu-może być z kostki
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- sok z cytryny do doprawienia
- sól, pieprz, 4 łyżeczki miodu
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy po suszonych pomidorach
- 10 suszonych pomidorów z oliwy
- mąka do zagęszczenia sosu
- makaron do podania dowolnego rodzaju
- natka pietruszki
Wykonanie :
Na maśle z oliwa po suszonych pomidorach wysmażyć posiekanego pora z cebulą i czosnkiem, dodać posiekane pieczarki, smażyć całość kilka minut cały czas mieszając a następnie dodać pomidorki w całości. Kilka minut smażyć a następnie dodać pokrojone suszone pomidory, podsmażać dalej parę chwil a następnie podlać bulionem i winem i dodać pesto. Zmniejszyć grzanie i przykryć. W tym czasie kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać z miodem. Na oliwie po suszonych pomidorach mocno wysmażyć kurczaka i dodać do sosu. Dusić kilka minut a następnie sprawdzić smak i jeśli to konieczne doprawić do smaku i dodać sok cytrynowy. Sos dusić jeszcze kilka minut na małym ogniu a następnie zagęścić mąką. Na koniec dodać natkę pietruszki i podawać na makaronie.