Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego [najlepsze własne zmielone z wybranych części]
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- 1 duży seler
- 4 ząbki czosnku
- 4 średniej wielkości cebule
- 1 namoczona bułka
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- 2 jajka
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, czerwona słodka papryka, curry
- natka pietruszki
- ryż
- słoik passaty pomidorowej lub własny przecier pomidorowy domowy ewentualnie sok pomidorowy w kartonie
- płaska łyżeczka cukru
Wykonanie :
Z passaty/soku pomidorowego/przecieru, 1 ząbka czosnku, przypraw, natki pietruszki, cukru, 1 posiekanej drobno cebuli gotować sos pomidorowy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając i sprawdzając smak.
Do mięsa dodać utarte na tarce warzywa, jajka, przyprawy, utarty czosnek i cebule, namoczoną i odciśniętą bułkę i całość bardzo dokładnie wyrobić.
Gdy sos będzie się gotował 30 minut można na gotujący się sos wrzucać malutkie pulpeciki.
Połowę pulpetów dusić w sosie a drugą połowę usmażyć uprzednio panierując w bułce tartej jak klasyczne kotlety.
Na koniec doprawić w razie potrzeby sos i podawać z ryżem dowolnie – duszone lub smażone pulpeciki.