Składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego [najlepsze własne zmielone z wybranych części]
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duży seler
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 1 namoczona bułka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, czerwona słodka papryka, curry
  • natka pietruszki
  • ryż
  • słoik passaty pomidorowej lub własny przecier pomidorowy domowy ewentualnie sok pomidorowy w kartonie
  • płaska łyżeczka cukru

Wykonanie :

Z passaty/soku pomidorowego/przecieru, 1 ząbka czosnku, przypraw, natki pietruszki, cukru, 1 posiekanej drobno cebuli gotować sos pomidorowy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając i sprawdzając smak.
Do mięsa dodać utarte na tarce warzywa, jajka, przyprawy, utarty czosnek i cebule, namoczoną i odciśniętą bułkę i całość bardzo dokładnie wyrobić.
Gdy sos będzie się gotował 30 minut można na gotujący się sos wrzucać malutkie pulpeciki.
Połowę pulpetów dusić w sosie a drugą połowę usmażyć uprzednio panierując w bułce tartej jak klasyczne kotlety.
Na koniec doprawić w razie potrzeby sos i podawać z ryżem dowolnie – duszone lub smażone pulpeciki.