Składniki :
- -> 0,5kg mięsa mielonego
- -> ryż
- -> zupa pomidorowa
- -> keczup – 2 łyżki stołowe
- -> koncentrat pomidorowy
- -> mąka
- -> 3 kostki rosołowe mięsne
- -> sól,pieprz,ostra i słodka papryka,curry,przyprawa do mięsa mielonego,przyprawa gyros-kebab
- -> jajko
Wykonanie :
Zupę pomidorową porządnie doprawić,dodać kostkę mięsną,zagotować,przecedzić by była gładka i bez grudek. Dodać koncentrat i keczup i zagotować. Całość zagęścić mąką do tego stopnia,by zrobił się sos pomidorowy. Mięso przyprawić przyprawami,dodać jajko dla zwięzłości i porządnie wyrobić. Turlać małe kuleczki – wielkości przepiórczych jajek,nie większe i wrzucać do gotującego się sosu (na małym ogniu). Gotować bez przykrywania 20 minut. Ryż ugotować klasycznie z dodatkiem 2 kostek mięsnych (przy dodawaniu dodatkowo kostek mięsnych do aromatyzowania ryżu pamiętać o daniu o połowę mniej soli niż przy zwykłym gotowaniu ryżu bo kostki też są słone).
Rewelacyjna metoda na pyszny obiad i wykorzystanie reszty zupy pomidorowej ;)))