Składniki :

  • schab w plastrach
  • 2 duże pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ryż
  • 1 duża marchewka
  • 2 pietruszki
  • sól, pieprz, kurkuma, czubryca czerwona i zielona, oregano, ziele angielskie, liście laurowe
  • masło
  • olej

Wykonanie :

Pomidory, marchew, pietruszki, cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę i smażyć na oleju z masłem.
Dodać przyprawy i zioła i dusić pod przykryciem 30 minut na małym ogniu.
Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy.
Schab klasycznie rozbić, przyprawić, panierować w bułce i jajku i smażyć na rumiano.
Można też pokroić go w paski i dodać bezpośrednio do sosu i razem dusić.
Metody podania schabu są dowolne.
Gdy sos będzie gotowy połączyć go z ryżem.
IMG_20140514_021638IMG_20140514_021708