Składniki :
- schab w plastrach
- 2 duże pomidory
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- ryż
- 1 duża marchewka
- 2 pietruszki
- sól, pieprz, kurkuma, czubryca czerwona i zielona, oregano, ziele angielskie, liście laurowe
- masło
- olej
Wykonanie :
Pomidory, marchew, pietruszki, cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę i smażyć na oleju z masłem.
Dodać przyprawy i zioła i dusić pod przykryciem 30 minut na małym ogniu.
Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy.
Schab klasycznie rozbić, przyprawić, panierować w bułce i jajku i smażyć na rumiano.
Można też pokroić go w paski i dodać bezpośrednio do sosu i razem dusić.
Metody podania schabu są dowolne.
Gdy sos będzie gotowy połączyć go z ryżem.