Składniki :
- 0,5 szklanki rosołu drobiowego
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 4 duże pomidory malonowe
- 10 ząbków czosnku
- 2 średnie cebule
- 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie i oregano do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy chili
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 0,5 szklanki passaty pomidorowej
- 1 czerwona papryka
Wykonanie :
Na maśle z oliwą lekko podsmażyć posiekaną drobno cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone pomidory i paprykę i po kilku minutach smażenia dodać rosół, passatę, wino, przyprawy i zioła i dusić na małym ogniu 30 minut co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, doprawić na koniec i przetrzeć sos przez sitko. Na koniec dodać natkę pietruszki i podawać do mięs i warzyw.
