Składniki :

  • 0,5 szklanki rosołu drobiowego
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 duże pomidory malonowe
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie i oregano do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy chili
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 czerwona papryka

Wykonanie :

Na maśle z oliwą lekko podsmażyć posiekaną drobno cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone pomidory i paprykę i po kilku minutach smażenia dodać rosół, passatę, wino, przyprawy i zioła i dusić na małym ogniu 30 minut co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, doprawić na koniec i przetrzeć sos przez sitko. Na koniec dodać natkę pietruszki i podawać do mięs i warzyw.