Składniki :
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- tymianek, bazylia, majeranek, oregano
- 4 pomidory
- szklanka białego wytrawnego wina
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- szklanka rosołu drobiowego
- mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Na oliwie z masłem wysmażyć na złoto cebulę z czosnkiem, dodać koncentrat i pokrojone pomidory i smażyć razem kilka chwil. Następnie dodać przyprawy i zioła, wino, rosół i pomidory z puszki i dusić całość 30 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając od dna. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić i lekko zagęścić mąką. Sos podawać do mięs.