Składniki :

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • tymianek, bazylia, majeranek, oregano
  • 4 pomidory
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • szklanka rosołu drobiowego
  • mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Na oliwie z masłem wysmażyć na złoto cebulę z czosnkiem, dodać koncentrat i pokrojone pomidory i smażyć razem kilka chwil. Następnie dodać przyprawy i zioła, wino, rosół i pomidory z puszki i dusić całość 30 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając od dna. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić i lekko zagęścić mąką. Sos podawać do mięs.