Składniki :

  • – 3 pomidory
  • – 2 cebule
  • – 3 ząbki czosnku
  • – 16 czarnych oliwek
  • – 1 mały słoiczek lub puszeczka sardeli (filety)
  • – 2 łyżki dużych kaparów
  • – 1/2 pęczka natki
  • – 1 papryczka chili
  • – 2 łyżki oliwy z oliwek
  • – 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • – 200 ml bulionu warzywnego
  • – sól, pieprz, mielone chili, cukier

Wykonanie :

Cebulę i czosnek drobno posiekać . Pomidory pokroić w kostkę . Pietruszkę posiekać . Sardele i oliwki pokroić na spore kawałki . Chili pozbawić pestek i posiekać tez na duże kawałki . Na oliwie poddusić cebulę, natkę i czosnek . Dodać koncentrat pomidorowy i zalać bulionem . Dodać pomidory, kapary, sardele, oliwki i chili . Doprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem .