Składniki :
- – 3 pomidory
- – 2 cebule
- – 3 ząbki czosnku
- – 16 czarnych oliwek
- – 1 mały słoiczek lub puszeczka sardeli (filety)
- – 2 łyżki dużych kaparów
- – 1/2 pęczka natki
- – 1 papryczka chili
- – 2 łyżki oliwy z oliwek
- – 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- – 200 ml bulionu warzywnego
- – sól, pieprz, mielone chili, cukier
Wykonanie :
Cebulę i czosnek drobno posiekać . Pomidory pokroić w kostkę . Pietruszkę posiekać . Sardele i oliwki pokroić na spore kawałki . Chili pozbawić pestek i posiekać tez na duże kawałki . Na oliwie poddusić cebulę, natkę i czosnek . Dodać koncentrat pomidorowy i zalać bulionem . Dodać pomidory, kapary, sardele, oliwki i chili . Doprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem .