Składniki :
- – 1 cebula
- – 3 ząbki czosnku
- – 1 czerwona papryka
- – 2 pomidory
- – 20 g imbiru
- – kiełki bambusa (garść)
- – 2 łyżki oleju
- – 150 ml czerwonego wina
- – 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- – 3 łyżki octu winnego
- – 2 łyżki sosu sojowego
- – sól i pieprz
Wykonanie :
Cebulę i czosnek drobno posiekać . Paprykę pokroić w drobne paseczki . Pomidory pokroić w kostkę, imbir zetrzeć . Podgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę i czosnek . Dodać imbir, paprykę i pomidory oraz kiełki i zalać winem . Mąkę rozprowadzić z wodą, wlać do sosu i zagotować . Sos nie powinien się gotować dłużej niż 3 minuty . Doprawyć octem, sosem sojowym, solą i pieprzem .
Spoko