Składniki :

  • – 1 cebula
  • – 3 ząbki czosnku
  • – 1 czerwona papryka
  • – 2 pomidory
  • – 20 g imbiru
  • – kiełki bambusa (garść)
  • – 2 łyżki oleju
  • – 150 ml czerwonego wina
  • – 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • – 3 łyżki octu winnego
  • – 2 łyżki sosu sojowego
  • – sól i pieprz

Wykonanie :

Cebulę i czosnek drobno posiekać . Paprykę pokroić w drobne paseczki . Pomidory pokroić w kostkę, imbir zetrzeć . Podgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę i czosnek . Dodać imbir, paprykę i pomidory oraz kiełki i zalać winem . Mąkę rozprowadzić z wodą, wlać do sosu i zagotować . Sos nie powinien się gotować dłużej niż 3 minuty . Doprawyć octem, sosem sojowym, solą i pieprzem .