Sos serowy jalapeno :

Składniki :

  • 1 ser pleśniowy bree
  • 1 ser gorgonzola
  • 1 ser z niebieską pleśnią
  • 4 łyżki mascarpone
  • papryczki jalapeno marynowane [ilość w zależności od pikantności papryczek oraz od upodobań ale w zamyśle sos jest znacząco ostry i kwaskowy dzięki odpowiedniej ilości jalapeno]
  • natka pietruszki do podania
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • szklanka rosołu drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz, kurkuma dla koloru

Wykonanie :

Wszystkie składniki rozpuścić w podgrzanym rosole, doprawić do smaku, dodać papryczki i gotować sos na małym ogniu 30 minut co jakiś czas mieszając. Następnie sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić lub dodać papryczek jeśli jest zbyt mało kwaśny i pikantny. Na koniec dodać posiekaną natkę. Podawać z gotowanymi warzywami, polędwiczką wieprzową lub kurczakiem. Świetnie nadaje się równiej do makaronów.

Sos gorgonzola :

Składniki :

  • 2 opakowania gorgonzoli
  • 4 łyżki mascarpone
  • natka pietruszki do podania
  • kubek rosołu drobiowego lub warzywnego
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Wszystkie składniki rozpuścić w podgrzanym rosole , doprawić do smaku i gotować sos 20 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Następnie sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić. Na koniec dodać posiekaną natkę.