Sos serowy jalapeno :
Składniki :
- 1 ser pleśniowy bree
- 1 ser gorgonzola
- 1 ser z niebieską pleśnią
- 4 łyżki mascarpone
- papryczki jalapeno marynowane [ilość w zależności od pikantności papryczek oraz od upodobań ale w zamyśle sos jest znacząco ostry i kwaskowy dzięki odpowiedniej ilości jalapeno]
- natka pietruszki do podania
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- szklanka rosołu drobiowego lub warzywnego
- sól, pieprz, kurkuma dla koloru
Wykonanie :
Wszystkie składniki rozpuścić w podgrzanym rosole, doprawić do smaku, dodać papryczki i gotować sos na małym ogniu 30 minut co jakiś czas mieszając. Następnie sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić lub dodać papryczek jeśli jest zbyt mało kwaśny i pikantny. Na koniec dodać posiekaną natkę. Podawać z gotowanymi warzywami, polędwiczką wieprzową lub kurczakiem. Świetnie nadaje się równiej do makaronów.
Sos gorgonzola :
Składniki :
- 2 opakowania gorgonzoli
- 4 łyżki mascarpone
- natka pietruszki do podania
- kubek rosołu drobiowego lub warzywnego
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie :
Wszystkie składniki rozpuścić w podgrzanym rosole , doprawić do smaku i gotować sos 20 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Następnie sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić. Na koniec dodać posiekaną natkę.
