Składniki :
- bulion drobiowy jako baza sosu [ile bulionu tyle sosu]
- 1 utarta marchewka
- świeży estragon [ewentualnie suszony] sól, pieprz, czerwona słodka papryka, curry, kurkuma, czubryca zielona
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- kubek śmietany 12%
- makaron [dowolny ulubiony]
- masło
- natka pietruszki
- kapary
- czerwona papryka
- kilka pieczarek
Wykonanie :
Mięso pokroić w drobną kostkę, przyprawić do smaku [porządnie], dodać estragon i usmażyć na maśle na rumiano.
Utartą marchewkę usmażyć na maśle, dodać kurczaka, kapary i posiekaną pietruszkę, smażyć chwilę razem.
Posiekać paprykę i pieczarki i dodać do kurczaka i smażyć aż pieczarki zmaleją, puszczą sok i się podsmażą.
Do bulionu dodać kurczaka z warzywami i grzybami, całość zagotować, dodać śmietanę i dusić pod przykryciem na malutkim ogniu co jakiś czas mieszając przez około 15 minut.
Jeśli sos jest zbyt gęsty – dolać jeszcze bulionu [sos powinien na tym etapie być rzadki] i w razie konieczności doprawić do smaku [co w przypadku dolewania bulionu będzie raczej konieczne]
Do sosu wsypać makaron, zamieszać i dusić całość na małym ogniu pod przykryciem tak długo, aż makaron dojdzie w sosie.
Przepis jest na tyle elastyczny, że składniki można dowolnie modyfikować, zamieniać i urozmaicać innymi smakami.
Sosy śmietanowe są doskonałymi nośnikami smaków i można z nich czarować wspaniałe potrawy :)
Zachęcam do eksperymentowania !