Składniki :
- -> ziemniaki
- -> marchewka (trochę więcej niż ziemniaków albo pół na pół)
- -> mięso mielone (ilość zależna od planowanej ilości pulpetów)
- -> kurki – kto se zamroził,ten teraz ma ;-) (ilość zależna od planowanej ilości sosu)
- -> śmietana 18 i 12%
- -> masło
- -> 2 duże cebule
- -> posiekany koperek
- -> sól,pieprz,odrobina cukru do doprawienia sosu
- -> warzywa na sałatkę (właściwie dowolne,przyprawione oliwą,cytryną,przyprawami i aceto balsamico)
- -> przyprawy do pulpetów : sól,pieprz,papryka czerwona słodka i ostra,curry,przyprawa do mięsa mielonego
Wykonanie :
Ziemniaki i marchew obrać,pokroić na podobnej wielkości kawałki,ugotować w osolonej wodzie,odlać i zagnieść gładkie piure z łyżką masła i 3 łyżkami śmietany. Z mięsa mielonego i przypraw zrobić pulpety,standardowo usmażyć na tłuszczu tak jak przy zwykłych kotletach. Cebulę drobniutko posiekać,porządnie podsmażyć na maśle,dodać oczyszczone kurki,smażyć 10 minut ciągle mieszając,podlać przegotowaną wodą,przykryć i dusić na średnim ogniu 15 minut. Po tym czasie przyprawić do smaku,dodać śmietanę,zagotować na małym ogniu,przyprawić do smaku cukrem sos i ewentualnie dosolić. Gdy sos będzie gotowy dodać pulpety i koperek i zagrzać w sosie. Podawać z sałatką ze świeżych warzyw.