Składniki :

  • – 40 dag selera
  • – 20 dag marchewki
  • – 20 dag pietruszki
  • – 1 duża cebula lub 2 małe
  • – 2 ziemniaki
  • – 1 duża łyżka masła
  • – 5 łyżek posiekanego koperku
  • – sól, pieprz kolorowy lub biały
  • – rosół prawdziwy z kury lub warzywny lub z kostki
  • – ok. 1 szklanki śmietany
  • – odrobina soku z cytryny (niekoniecznie)

Wykonanie :

Warzywa posiekać, przyprawić, dodać masło, poddusić, zalać rosołem i gotować pod przykryciem do miękkości. Całość przetrzeć przez sito lub zmiksować. Wymieszać ze śmietaną, dodać koperek. Posmakować i przyprawić w razie potrzeby do smaku. Dodać sok cytrynowy. Najlepiej pasuje do ryb gotowanych i smażonych saute (bez panierki).